Problem rasizmu i dyskryminacji rasowej na polskich stadionach z perspektywy studentów przyszłych nauczycieli wychowania fizycznego - Sztejnberg, Aleksander; Jasiński, Tadeusz (Forum Oświatowe, 2017)
W pracy zaprezentowano wyniki z badania, którego celem było rozpoznanieopinii studentów wychowania fizycznego wobec form rasizmu i dyskryminacjirasowej, przejawianych przez kibiców. Dla jego realizacji, na podstawieanalizy literatury przedmiotu, opracowano kwestionariusz „Rasizm stadionowy”,który pozwolił, w miarę całościowo, opisać poglądy studentów, przyszłych nauczycieli,o znanych z praktyki formach rasizmu i dyskryminacji rasowej, przejawianychprzez kibiców na stadionach. Wśród nich były powszechnie uważane za obelżyweprzyśpiewki, piosenki, okrzyki, skandowania, naklejki, napisy oraz symbole eksponowanena transparentach i flagach. Starano się rozpoznać psychologiczne wartościstudentów w kategoriach obraźliwe/nieobraźliwe, przynoszące wstyd Polsce/klubowipiłkarskiemu oraz akceptację przez nich mowy nienawiści, przyjmując eksponowanieróżnych form rasizmu i dyskryminacji rasowej przez kibiców jako pomysłowe.Analiza zebranych danych ukazała sprzeciw większości studentów, przyszłych nauczycieliwychowania fizycznego, wobec przejawów ksenofobii, rasizmu i dyskrymi-nacji na polskich stadionach. Przejawianie takich zachowań dla około 60% badanychjest niedopuszczalne, albowiem przynoszą one wstyd Polsce i klubom piłkarskim.Zaobserwowane różnice w opiniach studentów i studentek były zauważalne (na niekorzyśćstudentów), aczkolwiek nieistotne statystycznie. Uzyskane wyniki mogą byćwykorzystane w praktyce kształcenia przyszłych nauczycieli nie tylko wychowaniafizycznego, w realizacji zadań, dotyczących przygotowania ucznia do roli kibica,i manifestowania akceptowanych społecznie zachowań podczas imprez sportowych.